Ga voor het allerbeste interieuradvies

Duik in de geschiedenis van Roobol

Wat is er ontzettend veel gebeurd de afgelopen 75 jaar! We hebben miljoenen kilometers aan vloeren gelegd, duizenden rollen gordijnstof omgetoverd tot raambekleding, maar bovenal van heel veel huizen weer een echt 'thuis' gemaakt! En dan te bedenken dat alles is begonnen in één winkel. Daar zijn we trots op! Laat je verwonderen en lees hier alles over onze geschiedenis.

Stoffeerders vertrekken bij het magazijn
De eerste Roobol winkel
1946
Het begin

Het verhaal van Roobol begint in maart 1946. Maarten Roobol en Marie Oosterlee krijgen een kans aangeboden bij een kruidenierswarenwinkel aan de Gouwstraat 18 in Rotterdam waar de huidige eigenaar heeft aangekondigd met de winkel te stoppen. Het jonge stel ziet wel wat in een overname en besluit om de uitdaging aan te gaan. De allereerste Roobol Textiel wordt een feit.

Hoewel Maarten een echte ondernemer is met een goed marktinzicht en Marie een goed gevoel heeft voor verkoop, worden ze eerst een periode door de huidige eigenaar ingewerkt. Het blijkt echter al snel dat dit op hun lijf geschreven is, want de winkel draait zo goed dat ze besluiten te trouwen en de winkel op 1 augustus 1946 officieel over te nemen.

De toenmalige winkel zag er trouwens wel een stuk anders uit dan de Roobol winkels van nu: Er werden kruidenierswaren (rijst, rozijnen en bonbons) en textielproducten (pyjama’s, ondergoed en theedoeken) verkocht. Dat ze in 75 jaar zouden uitgroeien tot een marktspeler in vloeren en raamdecoratie had het kersverse echtpaar toen nog niet kunnen bedenken!

Maarten en Maria met hun drie kinderen.
1947
Het jonge gezin Roobol

De beginperiode in de eerste winkel was ook een fijne tijd voor het jonge gezin Roobol. Zo was er met de geboorte van Arie Roobol (1947) al snel na de opening van de winkel sprake van de eerste gezinsuitbreiding. Drie jaar later werd de familie verblijd met de komst van Bas Roobol (1950) en nog eens 3 jaar later kregen de twee broers er ook een zusje bij: Maria Roobol (1953).

Maarten en Maria bij de eerste opening
1949
Gedwongen verhuizing

Helaas bleek al vrij snel dat de jonge Roobol familie niet in de eerste winkel kon blijven zitten: het pand stond namelijk op de lijst om te worden gesloopt. Omdat ze toch graag door wilden met de winkel, verhuisden ze naar de Katendrechtse lagedijk 467, waar ze boven hun winkel konden gaan wonen. Dit pand bestaat gelukkig nog wel!

Hoewel een verhuizing ook weer extra werk betekende, zag de ondernemer in Maarten vooral kansen voor de nieuwe winkel. Zo ontdekte hij dat er een betere markt was voor textiel dan voor kruidenierswaren. Op basis van dit inzicht stopten Maarten en Marie met de verkoop van kruidenierswaren en legden ze de focus volledig op textiel. Zo kwam er meer ruimte vrij waardoor ze ook woningtextiel konden gaan verkopen: Jabo en Linofelt tapijt op 200cm breed.

Tapijt was in de jaren '50 erg populair bij Roobol
1953
De opmars van tapijt

Met name het tapijt dat in de nieuwe winkel werd verkocht bleek een schot in de roos. Dankzij Maartens inschatting ging het goed met de winkel en kon er op het gebied van tapijt uitgebreid gaan worden! Hiervoor reisde Maarten zelf het land door en zocht hij naar de beste kwaliteit voor een goede prijs.

Zo ontdekte hij bij een leverancier in Genemuiden een tapijt dat leek op het populaire Jabo en Linofelt en kwalitatief net zo goed was, maar dan veel voordeliger. Het kreeg de naam ‘Jumbo tapijt’ en werd met een verkoopprijs van slechts ƒ6,95- een regelrechte hit.

Opening tweede filiaal
1958
Opening tweede winkel: Plein 1953

In de jaren erna liepen de zaken zo goed dat het tijd was voor de eerste uitbreiding. Ongeveer twaalf jaar nadat Maarten en Marie in hun eerste winkel begonnen, opende op Plein 1953 in Rotterdam een nieuwe winkel haar deuren als officiële tweede ‘Roobol Textiel’. De winkel werd geleid door de zus van Maarten en kreeg hetzelfde aanbod als de winkel aan de Katendrechtse lagedijk.

Roobol aan Plein 1953

De winkel aan Plein 1953

Roobol IJsselmonde
1968
Opening derde winkel: IJsselmonde

Tien jaar na de opening van de tweede winkel was het tijd voor de volgende stap. Er werd een derde Roobol Textiel geopend in Rotterdam IJsselmonde. De jonge Arie was inmiddels oud genoeg en kreeg van zijn vader Maarten de verantwoordelijkheid over de winkel. In IJsselmonde werd hoofdzakelijk woningtextiel verkocht. Dekens, spreien, tapijt en gordijnstof behoorden allemaal tot het assortiment.

Roobol Zuidplein
1972
Opening Zuidplein

Toen in 1972 het Zuidplein feestelijk werd geopend door Mies Bouwman, was Roobol daar meteen vertegenwoordigd met een prachtige grote winkel. Een vestiging in dit winkelcentrum was zeker niet goedkoop, dus het was erop of eronder voor Roobol. Het werd echter een groot succes!

De Roobol winkel op Zuidplein

In deze winkel werden niet alleen woningtextiel, maar ook meubels als banken, tafels en stoelen verkocht.

Overname KTC
1974
Overname Koreneef Tapijt Centrale (KTC)

Na de opening op Zuidplein ging het hard. Roobol deed al na een paar jaar weer goede zaken met de Koreneef Tapijt Centrale (KTC) en nam drie woonwinkels van hen over in Hoogvliet, Delft en Rijswijk. Het gebied waar Roobol woninginrichting verzorgde breidde zich in een keer een stuk verder uit buiten Rotterdam.

In ruil voor de woonwinkels gaf Roobol haar meubelwinkels terug aan KTC. Hiermee stopten de familie volledig met het verkopen van meubels en werd de nadruk veel meer gelegd op vloeren en gordijnen waar ze in de jaren daarna mee floreerden. Met name de drie nieuwe winkels droegen bij aan het succes van deze vernieuwde focus.

Maarten, Bas en Arie Roobol
1974
Splitsing met damesmode

Hoewel het brede assortiment van Roobol veel winkelbezoekers wist te trekken, ontstond steeds meer de behoefte om het aanbod van Roobol te specificeren. In 1974 volgde daarom een grote splitsing: De broers Arie en Bas gingen samen met hun vader Maarten verder in de woninginrichting en Maria, de dochter van Maarten, ging met haar man verder in de damesmode en de textiel.

Arie Roobol
1978
Een nieuwe leider

Het leiden van een winkel, dat lag Arie wel. Dat kon je merken aan hoe goed zijn winkel in IJsselmonde draaide. Het ging zelfs zo goed dat Arie In 1978 met zijn vader in gesprek ging over het eigenaarschap over het hele bedrijf. Want waar Maarten het bedrijf het liefst wat kleinschaliger wilde houden zag Arie vooral de potentie die Roobol Textiel had om een nog grotere speler te worden.

Na overleg verkocht Maarten uiteindelijk op verzoek van zijn zoon het grootste deel van de aandelen aan Arie en kwam de leiding van het bedrijf in handen van de nieuwe generatie. Arie stond nu samen met zijn broer Bas aan het roer van hun ouders’ familiebedrijf.

Tapijtrollen in een Roobol winkel
1980
Kilometers tapijt

Dat de focus op de woninginrichting van 1974 goed uitpakte, bleek wel uit de hoeveelheid tapijt die werd verkocht in de jaren ‘80. Zo was het meeneemtapijt Sprint ontzettend populair. De vloerbedekking was verkrijgbaar in drie kleuren (beige, roest en groen) en kon voor een prijs van ƒ29,95- per meter meteen door klanten meegenomen worden om zelf thuis te leggen. Per week werd er soms door één filiaal wel honderd meter van verkocht!

Rollen tapijt in de winkel

Tapijt lag in brede rollen in de winkels. Klaar om mee te nemen!

Roobol Hoofdkantoor
1982
Een nieuw hoofdkantoor

Na veel uitbreidingen in het aantal winkels, is nu ook het hoofdkantoor aan de beurt. In 1980 verhuist het hart van de organisatie van de Ziedewij 31 naar het huidige kantoor aan de Donk 3 in Barendrecht. Hier was genoeg ruimte om meerdere magazijnhallen te bouwen waar honderden rollen tapijt, vinyl en gordijnstoffen lagen opgeslagen.

De uitbreiding van het magazijn zorgde ook voor veranderingen in de winkels. Voorheen werden alle rollen tapijt en gordijnstof namelijk gewoon in de winkels opgeslagen. Klanten kozen een mooi tapijt uit en dat werd ter plekke afgemeten, van de rol gedraaid en afgesneden. Vanaf nu kwam de opslag en het snijden in het magazijn te liggen en werden de grote rollen tapijt in de winkels vervangen door kleinere productstalen.

Bouwtekening magazijn Ziedewij

Een bouwtekening van het oude hoofdkantoor aan de Ziedewij 31

Laminaat
1987
De eerste met laminaat

Ook al liep de tapijtverkoop ontzettend goed, bij het inkoopteam hielden ze altijd de ogen open voor de nieuwste trends. En dat resulteerde in een primeur in 1987. Als een van de eerste woninginrichters in Nederland kwam Roobol in dit jaar met een nieuw type vloer: laminaat.

Het succes was gigantisch. In de eerste week van de introductie werd er op donderdag een paginagrote advertentie in de huis-aan-huis bladen gezet en werden er in het eerste weekend duizenden vierkante meters van verkocht! Voor onze adviseurs wel even schakelen, want rekenen met vierkante meters, pakinhoud en zaagverlies was wel iets anders dan strekkende meters en grote rollen tapijt.

Hoewel het laminaat van toen bijna niet meer te vergelijken is met het laminaat van nu is het nog altijd ontzettend populair. Door de jaren heen heeft laminaat met de ontwikkelingen van een realistische oppervlaktestructuur, een v-groef en levensechte prints een veel natuurlijkere uitstraling gekregen. Tegenwoordig is het zelfs bijna niet meer van echt hout te onderscheiden! Hoe zou laminaat er over 25 jaar uitzien?

Roobol stoffeerdersbussen
1990
'Teppich Roobol' in Duitsland

De zaken gingen zo goed binnen Nederland dat er serieus werd overwogen om de overstap te maken naar het buitenland. In de jaren ‘90 besloot Arie de stap te wagen en opende hij in Witten het eerste filiaal van ‘Teppich Roobol’. Een goede vriend werd aangesteld als directeur in Duitsland om de zaken daar zo goed mogelijk te kunnen regelen.

Al snel bleek dat de Duitse markt toch meer verschilde van de Nederlandse markt dan ingeschat. Zo was het tapijt dat Roobol verkocht te mooi en te netjes voor mensen die hoofdzakelijk op zoek waren naar ‘iets sterks’ en ‘niet te besmettelijk’. Er werd nog wel een tweede winkel geopend in Oberhausen, maar ook daar bleken de Nederlandse producten niet echt aan te slaan.

Na een paar jaren over de grens werd de conclusie getrokken dat de echte kracht van Roobol in eigen land lag en dat de producten en diensten het beste aansloten bij Nederlands publiek. De Duitse winkels werden verkocht en de focus werd weer volledig op Nederland gelegd.

Werken in het magazijn
2001
De digitale revolutie

Na jarenlang orders met de hand te hebben geschreven en voorraden via kaartenbakken te hebben bijgehouden, vindt in 2001 bij Roobol een digitale revolutie plaats. Hoewel het in die tijd al langer mogelijk was om voorraden en bestellingen digitaal te verwerken werd hier bij Roobol bewust even mee gewacht. Dat had te maken met de manier waarop de voorraden moesten worden bijgehouden.

Zo kon in eerdere systemen niet worden aangegeven dat er bijvoorbeeld nog twee rollen tapijt van vier en zes meter opgeslagen lagen, maar kon alleen het totaal aantal meters worden ingezien. Dat was lastig, want voor het mooiste resultaat wilde je er wel voor zorgen dat het tapijt zoveel mogelijk uit één stuk kon worden gelegd en dat het niet uit allemaal kleinere stukjes bestond. Nu dit met nieuwe systemen wel inzichtelijk werd, kon ook Roobol digitaliseren.

Oude Roobol website
2003
www.roobol.com

Vrij snel na de digitalisering van de voorraden en orderverwerking werd er ook werk gemaakt van een website. Die kwam er in 2003. Op deze eerste website stond vooral informatie over het assortiment en de diensten van Roobol. Later werd het ook mogelijk om producten te bestellen.

Martine Roobol met haar vader Arie Roobol
2006
Martine Roobol: De derde generatie

Na jaren te hebben gewerkt aan de uitbreiding van Roobol, was het in 2006 tijd voor Arie om het stokje door te geven aan de volgende generatie: Zijn dochter Martine Roobol kreeg de leiding over het familiebedrijf. Hoewel Arie zich officieel had teruggetrokken, bleef hij nog wel betrokken bij de organisatie wanneer er belangrijke zaken geregeld moesten worden. Maar de echte leiding kwam in handen te liggen van de derde generatie.

Roobol Lisse
2008
Overname Hage

De volgende grote overname vond al twee jaar later plaats: Woninginrichter Hage werd overgenomen door Roobol. Van deze overname mag wel gezegd worden dat het er een was met historische waarde. Maarten Roobol, de opa van Martine, was namelijk goed bevriend geweest met de oprichter van Hage. Om elkaar zakelijk niet in de weg te zitten, maakten ze jaren geleden al de afspraak zich in een ander deel van Nederland te vestigen en elkaar de ruimte te geven.

Met de overname van de winkels van Hage breidde Martine het verzorgingsgebied van Roobol dus flink uit, omdat in dat gebied nog helemaal geen Roobol filialen gevestigd waren. Het ging onder andere om winkels in Rotterdam Alexandrium, Katwijk, Lisse, Leiden en Cruquius. Door deze toevoeging kwam het totaal aantal winkels op 52 te staan.

PVC
2015
Introductie PVC

Anders dan bij laminaat verliep de introductie van de PVC vloer wat rustiger. Het bestond inmiddels al wel een tijdje, maar werd nog niet door Roobol verkocht. Toen er in 2015 meer vraag naar kwam, werd besloten om ook deze nieuwe vloer op te nemen in de collectie. En met succes.

Tegenwoordig behoort PVC tot een van onze allerpopulairste vloeren en wij snappen wel waarom! Oersterk, makkelijk in onderhoud, fantastisch met vloerverwarming en verkrijgbaar in levensechte beton- en houtlook decoren. Met de introductie van PVC click en de geïntegreerde ondervloer ook nog eens heel makkelijk zelf te leggen zonder dat egalisatie nodig is. Het is niet voor niets dat ook Roobol van PVC houdt!

Adviseur met klanten
2019
Roobol Academy

Roobol gaat al 75 jaar voor niets minder dan het allerbeste advies over vloeren en raambekleding. Maar om onze klanten blij te kunnen maken met goed advies is er wel voldoende tijd en aandacht nodig voor onze nieuwe adviseurs!

Om ervoor te zorgen dat zij alle ins en outs kennen van onze vloeren en raambekleding werd in 2019 de Roobol Academy opgericht. Dankzij deze interne opleiding zijn ook onze nieuwste medewerkers volledig klaargestoomd om mensen blij te maken met een prachtig nieuw interieur.

Het Roobol logo
2020
Nieuw logo

Bij een eigentijdse woninginrichter past ook een eigentijds logo. Hoog tijd dus voor wat vernieuwing! Het nieuwe logo bleef in de kern hetzelfde, maar kreeg een diepere rode kleur en een moderne afwerking. De punt geeft de naam extra kracht mee en sluit het geheel mooi af.

Oude Roobol logo's

Oude logo's van Roobol

Roobol Woonstudio
2020
Roobol Woonstudio

De introductie van de Roobol Woonstudio is een mijlpaal in de digitale opmars van Roobol. De vraag hoe bepaalde producten bij mensen thuis staan is er natuurlijk altijd al geweest, maar daar biedt het familiebedrijf in 2020 een oplossing voor. In negen digitale kamers kunnen namelijk honderden Roobol producten voor raam en vloer digitaal worden uitgeprobeerd. Zo kun je in een oogopslag zien hoe een vloer er in het groot uitziet of wat verschillende kleuren gordijnen met je interieur doen. Superhandig!

In de winkels wordt de beleving compleet gemaakt met een echte Woonstudio 'huiskamer' waar winkelbezoekers vanuit een lekkere loungebank op een groot tv-scherm hun nieuwe vloer of raambekleding tot leven kunnen zien komen.

Roobol Woonstudio

In de Woonstudio kun je in een oogopslag doen hoe bepaalde vloeren of raambekleding staan in je eigen interieur

Interieuradvies aan huis
2020
Interieuradvies aan huis

Eind 2020 gebeurde er iets dat in al die 75 jaar nog nooit was meegemaakt: tijdens een lockdown in de strijd tegen het coronavirus moesten alle winkels tijdelijk op slot. Hoewel de klanten in de winkel ontzettend werden gemist, zag Martine in deze periode ook juist kansen met interieuradvies aan huis.

Zo werd er een grootschalige advies-aan-huis service opgestart en gingen Roobol stylisten met productstalen uit de winkel bij de mensen thuis langs om advies te geven. Hierdoor konden er ondanks alle beperkingen gelukkig nog heel veel mensen geholpen worden die middenin een verbouwing of verhuizing zaten!

Roobol winkel op wielen
2021
Een winkel op wielen

Na het grote succes met 'Advies aan huis' werd besloten om hier meer mee te doen. In het voorjaar van 2021 werd er daarom een heuse winkel op wielen aangeschaft om met Roobol het land door te trekken met interieuradvies bij mensen thuis. In deze mobiele winkel is plaats voor productstalen van Roobols populairste vloeren, gordijnen, raamdecoratie. Daarnaast is er zelfs ruimte gecreëerd voor een zithoek om in de bus het adviesgesprek te voeren in het geval er in een nieuwbouwhuis nog geen stoelen of banken staan. Zit je toch nét even lekkerder!

Klanten bij de Roobol bus

Met onze bus brengen we Roobol gewoon bij je thuis!