Alle inspiratie    |    Wooninspiratie    |    Woonstijlen    |    Woontips    |    Woontrends   

Tapijtsoorten: welk tapijt past bij uw woonwensen?

Tapijt is verkrijgbaar in veel verschillende soorten en kleuren. Welke tapijtsoort past bij u? Welke kleur? Welke structuur. Roobol helpt u graag met het kiezen van tapijt. Daarom geven we u alvast een indruk van welke tapijtsoorten u in onze collectie tegenkomt. Daarbij kijken we vooral naar de structuur van het tapijt. Daarmee bedoelen we de vorm van het poolmateriaal, de dikte en de dichtheid van het tapijt.

 

Tapijtsoort bouclé

Eén van de meest bekende tapijtstructuren is het bouclétapijt. Bouclé wordt ook wel lussenpool genoemd. Deze tapijtsoort wordt gevormd door poollussen van gelijke of ongelijke hoogte. Hierdoor ontstaat een soort noppenstructuur. Tapijtsoort bouclé is een laagpolig tapijt.

Tapijtsoort bouclé

 

Tapijtsoort moquette 

Moquette is eveneens een veel voorkomende tapijtsoort. Hoewel de naam u misschien minder bekend voorkomt, kent u ongetwijfeld deze tapijtsoort. De poollussen zijn in dit geval doorgesneden tijden het weven of tuften. Deze structuur noemen we daarom ook wel gesneden pool.

Tapijtsoort moquette

 

Tapijtsoort frisé

Een variant op de moquettestructuur is de friséstructuur. De pooldraden zijn hierbij eveneens doorgesneden, maar in dit geval zijn de garens in elkaar gedraaid. Door de garens in elkaar te draaien ontstaat een levendige, speelse structuur. Tapijtsoort frisé is één van de meest levendige tapijtsoorten. 

Tapijtsoort frisé

 

Tapijtsoort saxony

Een frisétapijt met langere pooldraden noemen we saxony. Bij deze tapijtsoort vallen de garen wat verder uit elkaar waardoor het tapijt minder compact is. Door de lange pooldraden is saxony één van de meest luxueuze ogende tapijtsoorten.

Tapijtsoort saxony

 

Tapijtsoort shag 

Waar bij de saxonystructuur de pooldraden nog wel overeind blijven, is dit bij een shagstructuur niet meer het geval. Dit hoogpolige tapijt heeft pooldraden die omvallen. Doordat de pooldraden over elkaar heen vallen, ontstaat er een warrige en speelse uitstraling. Van alle tapijtsoorten heeft shag of shaggy tapijt de hoogste pool.

Tapijtsoort shag

 

Tapijtsoort velours

Als laatste van alle tapijtsoorten hebben we nog het velourstapijt. Dit is in basis een moquette tapijt met een lage poolhoogte en dicht op elkaar gezette pooldraden. Daardoor ontstaat een zeer compact tapijt. De garens zijn gemaakt van fijn vezelmateriaal waardoor het tapijtoppervlak zacht en glad aanvoelt.

Tapijtsoort velours

 

< vorige pagina

 

 

Beelden van: Cotap, Parade en Bonaparte