Alle inspiratie    |    Wooninspiratie    |    Woonstijlen    |    Woontips    |    Woontrends   

Vloerkleed kiezen? Een goede voorbereiding is het halve werk! 

Het kiezen van een nieuw vloerkleed kan een behoorlijke opgave zijn: als ‘grootste meubel’ in de kamer heeft deze aanwinst immers veel impact op uw interieur. Doordat vloerkleden in allerlei soorten en maten verkrijgbaar zijn, kan het bovendien lastig zijn om door de bomen het bos te zien; welk kleed complimenteert uw kamer nu het állerbeste? Door vooraf goed na te denken over tint, stijl, kleur, textuur en formaat wordt het kiezen gelukkig een stuk eenvoudiger. In dit artikel vindt u alle tips die u nodig heeft om het perfecte vloerkleed uit te kiezen.

 

Kiezen tussen een licht of een donker vloerkleed

De eerste belangrijke afweging bij het kiezen van een vloerkleed heeft betrekking op de tint. Deze kan licht of donker kan zijn. Of een licht-getint kleed een verstandige aankoop is, kunt u grotendeels bepalen met de onderstaande vragen:
- Waar wordt de kamer voor gebruikt?
- Zal het vloerkleed regelmatig worden belopen?
- Bevindt het kleed zich vlakbij een buitendeur?
- Heeft u huisdieren of kinderen?

Een kamer die veel belopen wordt leent zich in de regel minder goed voor een licht-getint kleed, omdat beschadigingen en vuil beter zichtbaar zijn. Uiteraard zijn er uitzonderingen op deze regel. Sommige lichte vloerkleden lenen zich alsnog goed voor drukbezochte kamers dankzij hun vuilafstotende eigenschappen! Denk bijvoorbeeld aan wollen vloerkleden. Verkeert u in de luxe positie dat u beide tinten kunt kiezen? Overweeg dan bewust of u graag een licht- of een donker accent aan wilt brengen in de kamer. 

Vloerkleed kiezen 01

 

Kies het geschikte formaat voor uw vloerkleed

Vloerkleden lenen zich er uitstekend voor om knusheid te creëren. Een belangrijke voorwaarde daarvoor is dat het kleed dan niet te klein is voor de kamer. Een belangrijk uitgangspunt waarop u uw afmetingen kunt baseren is dat uw voeten zich op het kleed bevinden wanneer u aan tafel zit, of wanneer u bijvoorbeeld uit uw bed stapt. Idealiter bevinden alle meubels zich volledig op het kleed, maar ook met enkel ‘voorpoten’ op het kleed kunt u mooie resultaten bereiken. De ideale vorm van het vloerkleed hangt samen met de verhouding van de kamer: vierkante kamers lenen zich uitstekend voor vierkante of ronde vloerkleden, langwerpige kamers voor langwerpige kleden! 

Vloerkleed kiezen 02

 

De kleur(en) van uw vloerkleed kiezen

‘Kleur’ is waarschijnlijk het eerste waar u op let bij het kiezen van een vloerkleed. Aangezien u inmiddels al heeft nagedacht over de meest geschikte tint (licht of donker), vallen er waarschijnlijk een aantal kleuren af. Wel rest nog de vraag of een effen kleed beter past dan een oneffen (‘kleurig’) kleed. Bevat de kamer veel kleuren en patronen? Overweeg dan een vloerkleed dat uit één kleur bestaat. Liefhebbers van kleurrijke vloerkleden maken het zichzelf gemakkelijk door éérst het kleed uit te kiezen en daarna pas meubels aan te schaffen.

Vloerkleed kiezen 03

 

Ga voor uw favoriete stijl

De stijl die u in gedachten heeft bij het kiezen van uw vloerkleed is volledig afhankelijk van uw eigen smaak en voorkeur. Gaat u voor een vloerkleed dat naadloos aansluit in uw interieur óf maakt u liever een fashion statement? 

Vloerkleed kiezen 04

 

Extra tip: Denk na over de textuur!

Tijdens het kiezen van een vloerkleed wordt de textuur vaak voor lief genomen. Een gemiste kans, want juist hiermee kunt u een kamer een gelaagde en rijke uitstraling geven! Denk bij het kiezen van een textuur in termen van ‘contrast’ voor een optimaal effect. Combineer meubels met zachte stoffen bijvoorbeeld met een ‘ruig’ materiaal zoals sisal, of geef uw leren bank een extra stoere uitstraling door een hoogpolig vloerkleed uit te kiezen.

Vloerkleed kiezen 05

Heeft u inmiddels een beeld gekregen van het perfecte vloerkleed voor uw eigen interieur? Bekijk dan onze vloerkledencollectie!

 

< vorige pagina

 

 

Beelden: Parade, Desso en Bonaparte