Alle inspiratie    |    Wooninspiratie    |    Woonstijlen    |    Woontips    |    Woontrends   

Legrichting laminaat

Weet u niet goed in welke richting u laminaat moet laten leggen? We geven u een aantal tips waarmee de keuze voor de legrichting wellicht wat makkelijker wordt. De algemene regel is dat een laminaatvloer in de richting van de belangrijkste lichtbron wordt gelegd. Dit geeft optisch het meest natuurlijke effect. Door de lichtinval lijken de planken langer, waardoor de kamer ruimer oogt. De belangrijkste lichtbronnen zijn meestal een voor- en achterraam. Door deze regel te hanteren, zal in de meeste gevallen het laminaat in de lengterichting van de kamer gelegd worden. Als u meerdere ramen heeft, kiest u gewoon voor de legrichting waarin het laminaat het makkelijkst te leggen is. 

Tips laminaat leggen legrichting naar lichtbron toe

Naast bovenstaande algemene regel over de legrichting van laminaat kunt u ook nog de optische effecten van de legrichting meenemen in uw overweging. We zetten ze nog even voor u op een rij.

 

Horizontale legrichting (in de breedte)

Heeft u een smalle kamer? Dan kunt u er voor kiezen om het laminaat in een horizontale richting te leggen. Door de laminaatdelen in de breedte te leggen, ontstaat er optisch het gevoel dat de kamer een stuk breder is. Hiermee kunt u voorkomen dat de kamer als het ware een tunnel wordt. Maak in kleine ruimtes ook gebruik van lichte kleuren. Kies voor een lichte vloer, lichte wanden en een licht plafond om de kamer nog meer ruimte te geven.

Tips laminaat leggen legrichting horizontaal

 

Verticale legrichting (in de lengte)

Gaat u laminaat laten leggen in een korte kamer? Kies er dan voor om de laminaatdelen in de verticale richting te leggen. Door gebruik te maken van de lengte van de kamer en de lengte van de plank, lijkt de kamer langer te worden. Heeft de ruimte voor uw gevoel nog niet voldoende diepte? Dan kunt u ook nog verschillende kleuren toepassen. Zorg dat de wanden donkerder zijn dan de vloer. Zo voegt u extra diepte toe aan uw kamer.

Tips laminaat leggen legrichting verticaal

 

Diagonale legrichting

Eén van de minst gebruikte methodes is diagonaal leggen. Het voordeel van diagonaal leggen is dat de ruimte met weinig moeite heel groot lijkt. De vloer loopt vaak beter door in naastgelegen ruimtes. Daarmee zorgt u er voor dat de verschillende ruimtes als het ware samensmelten tot één grote ruimte. Diagonaal leggen is wel een gewaagde legrichting. Net iets te schuin gelegd en het oogt niet natuurlijk meer. Maak daarom altijd eerst een tekening of maak gebruik van online interieurprogramma’s om uw idee te visualiseren.

Tips laminaat leggen legrichting diagonaal

 

< vorige pagina

 

 

Beelden van: Quickstep