Alles over het egaliseren van je vloer
Wanneer je een prachtige vloer heb uitgekozen zoals, vinyl of marmoleum, dan is het belangrijk dat de ondervloer wordt geëgaliseerd. Door een basisvloer van bijvoorbeeld beton of hout te egaliseren, ontstaat er een vlakke basis voor het leggen van je nieuwe vloer! In deze blog lees je alles over het egaliseren en klaarmaken van je huidige ondervloer.
Wanneer moet een vloer geëgaliseerd worden
Het aanbrengen van een laag egaline is een proces dat standaard wordt aangeraden bij marmoleum, vinyl en verlijmbare PVC vloeren. Door het aanbrengen van een egaline laag, ontstaat er een vlakke ondergrond waarop je nieuwe vloer gelegd kan gaan worden. Je bent hierdoor verzekerd van een gladde en vlakke vloer. Het laten egaliseren van je vloer is belangrijk wanneer er oneffenheden, scheuren en gaten zichtbaar zijn. Het egaliseren van een vloer betekent letterlijk het glad en egaal maken van een vloer, de vloer wordt hierbij niet waterpas gemaakt. Hierdoor kunnen er na het egaliseren dus wel nog steeds glooiingen in je dekvloer zitten als deze niet van zichzelf waterpas is.
Het proces van het egaliseren
We leggen je graag uit hoe je een vloer kan egaliseren. Als eerste is het enorm belangrijk dat de vloer vooraf het egalisatieproces stof en vetvrij is. Vervolgens zullen er eventuele oneffenheden zoals, gaten en scheuren opgevuld moeten worden. Om het egalisatieproces te starten, wordt er een hechtprimer aangebracht. Deze primer zorgt er uiteindelijk voor dat de egaline voldoende zal gaan hechten aan de ondervloer. Daarna kan de egaline over de hechtprimer heen worden gegoten, deze laag moet daarna worden gesmeerd en uitgevloeid. Wanneer de egalisatielaag is aangebracht hoeft de egaline alleen nog maar worden ontlucht, dit wordt vaak uitgevoerd door middel van een prikroller.
Het uitharden van de egaline en aanbrengen van een tweede laag
Wanneer het egalisatieproces is afgerond, is het belangrijk dat de egaline is uitgehard. De droogtijd van egaline is afhankelijk van de dikte van de egalisatielaag, de ondervloer en de ventilatie van de ruimte. Dit kan tussen 12 en 48 uur duren. Na ongeveer 12 uur verharden is de egaline vaak al hard genoeg om er voorzichtig overheen te lopen, let er wel op dat je geen drukpunten creëert zoals met stoelpoten etc. Het aanbrengen van een extra laag egaline is pas mogelijk wanneer de voorgaande laag volledig is uitgehard.
Je vloer laten egaliseren of zelf aan de slag gaan
Het egaliseren van een vloer is niet de makkelijkste klus, het is belangrijk dat de vloer met nauwkeurigheid egaal wordt gemaakt. Ben je een ervaren klussen en zie je het wel zitten om je ondervloer zelf te egaliseren? Onze adviseurs in de winkel staan dan voor je klaar om je de beste tips voor het egaliseren van je ondervloer te geven. We begrijpen het natuurlijk ook dat je een klus als deze liever uit handen geeft, zodat je zeker weet dat het egaliseren met precisie wordt uitgevoerd. Dat is geen enkel probleem! Onze ervaren vakmannen willen met veel plezier je bestaande vloer egaliseren, hierdoor ben je ook nog eens verzekerd van egaal eindresultaat. Wanneer een vloer door Roobol wordt gelegd, zal deze ook worden geëgaliseerd, hierdoor weten we zeker dat het egaliseren vakkundig wordt uitgevoerd.
Advies over je vloer
Heb je een vloer op het oog en ben je benieuwd of je vloer vooraf geëgaliseerd moet worden, of dat je ook een andere ondervloer kunt kiezen? Onze professionele interieuradviseurs geven je graag advies over de verschillende mogelijkheden voor egaliseren. Op basis van je wensen en keuzes kunnen de adviseurs vervolgens een vrijblijvende offerte opstellen, hierdoor weet je wat de kosten van het egaliseren van een vloer ongeveer kunnen zijn. Hierna komt er een maatnemer langs om de ruimte voor je nieuwe vloer vakkundig op te meten en de basisvloer te beoordelen, zodat we zeker weten of het egaliseren van je ondervloer nodig is. Bekijk hier alle Roobol winkels bij je in de buurt.
We nemen graag alle tijd om je advies te geven. Dat kan op afspraak in één van onze winkels, of vanuit huis.