Ga voor het allerbeste interieuradvies

Hoe verwijder je tapijt van de trap?

Verwijder tapijt van de trap door de spijkers los te halen of door de lijm achter het tapijt op te lossen met water en zeep. Hardnekkige lijm kan er ook met een verfföhn en verfkrabber afgehaald worden.



Stappenplan voor verwijderen tapijt van trap

  1. Bepaal hoe het tapijt vastzit. Een tapijt kan op bepaalde manieren bevestigd zijn aan je trap. Denk hierbij aan spijkers, gelijmd of een combinatie van beide. Een tapijt dat vastzit met spijkers til je voorzichtig omhoog zodat de spijkers een klein stukje mee naar boven komen. Vervolgens kun je ze met een klauwhamer of tang uit het tapijt trekken. Begin daarbij bovenaan en werk naar beneden. Een lijm bevestigd tapijt kun je met wat mankracht lostrekken of  doorweken met water en zeep. De lijm lost dan vaak op waardoor je de vloerbedekking er zo vanaf trekt. Wanneer er geen waterbasislijm gebruikt is, dan kun je tapijtlijm verwijderaar gebruiken. Dit middel is meer chemisch en we adviseren daarom de ruimte goed te ventileren. 
  2. Verwijder achtergebleven lijmresten. Dit kan direct na het verwijderen van tapijt, wanneer de trap nog vochtig/nat is. Ga je er later mee aan de slag dan kun je de avond van tevoren natte lappen op om en om treden neerleggen. De lijm wordt dan zacht en kun je de volgende dag er met een plamuurmes zo afschrapen. Een verfföhn in combinatie met een verfkrabber werken het beste in het geval van stuggere lijm. 
  3. Nabehandeling. Een ‘schone’ trap kun je met grof schuurpapier nabehandelen. Zo verwijder je de allerlaatste restjes en krijg je een zo glad mogelijk resultaat. 
  4. Afborstelen. Stofzuig de trap of veeg ‘m af met een zachte borstel. 

Looppaden trap behandelen

Je trap is in principe nu klaar voor de nieuwe bekleding of traprenovatie. Is je trap al wat ouder? Dan bestaat er een kans dat er looppaden zijn ontstaan. Als je kijkt op de foto’s, zie je heel duidelijk welk gedeelte van de trap het hardste slijt. Grote en diepe slijtplekken dienen vlak (waterpas) gemaakt te worden. Je nieuwe tapijt voegt zich anders naar de ingesleten plek wanneer dit niet uitgevlakt is. Behandel de treden en stootborden met Primer PE 280 (verkrijgbaar bij Roobol). Smeer een dunne laag de avond/dag van te voren op het hout. De primer geeft je trap een ruw laagje zodat de lijm goed hecht maar dit ‘loop’ je er makkelijk af.


 

Een goed schoongemaakte trap ziet er zo uit. Op deze trap hoeft enkel nog primer aangebracht te worden, de treden zijn vlak/waterpas zonder al te grote verschillen.


Aandachtspunten bij verwijderen tapijt van de trap

  • Vergeet bij een open trap niet de onder- en achterzijden van de treden wanneer deze rondom worden gestoffeerd.

  • Mee te stofferen wangen (zijkanten) behandel je net als de rest van de trap met primer.

  • Plak de wangen van de trap goed af wanneer ze niet worden gestoffeerd. De primer en tapijtlijm zijn zeer moeilijk te verwijderen zodra deze in aanraking komen met geverfde oppervlakken.




Maak van je trap een echte eyecatcher

Zo, en dan is je trap helemaal klaar voor een nieuwe look…
Gelukkig zijn we van alle markten thuis en kun je jouw trap laten bekleden met tapijt, vinyl, PVC of laminaat. Ook kunnen we nog een stapje verder gaan en je treden bekleden met onze traprenovatie collectie. Daarbij is het ook mogelijk om te kiezen voor verlichting in treden!


Geschreven door Leonie

Online stylist
Leonie

Als online stylist help ik mensen graag bij het vinden van hun perfecte woonmatch. Gordijnen, vloeren, vloerkleden, raamdecoratie en behang; samen maken we van jouw huis een thuis!

Interieurvragen? Gratis advies

We nemen graag alle tijd om je advies te geven. Dat kan op afspraak in één van onze winkels, of vanuit huis.

Maak een afspraak