Ga voor het allerbeste interieuradvies

Zelf laminaat leggen in 7 stappen

"Hoe moet ik laminaat leggen?" Als je een laminaatvloer hebt aangeschaft of van plan bent dat te gaan doen, heb je deze vraag vast al gegoogeld. Een veelgestelde vraag die we ook vaak in de winkel horen en waar we graag antwoord op geven. Laminaat leggen hoeft namelijk niet ingewikkeld te zijn, als je maar weet waar je op moet letten en wat ervoor nodig hebt. En, niet geheel onbelangrijk, je moet er zin in hebben, tijd voor vrij willen maken én een klus-buddy is ook wel handig.  



Kun jij je laminaatvloer zelf leggen?

Wil je verzekerd zijn van het allerbeste eindresultaat? Heb je eigenlijk weinig tijd of heb je nog nooit zelf een laminaatvloer gelegd? Dan is het vakmanschap van Roobol altijd de beste keuze! Onze vakmannen staan voor je klaar en zorgen dankzij hun jarenlange ervaring altijd voor een prachtig eindresultaat. Het vakwerk zit hem tenslotte in de details! Lees je dit en begint het juist alleen maar meer te kriebelen om zelf aan de slag te gaan? Kijk, dan hebben we hier een echte klusser te pakken die houdt van een uitdaging. Leuk! We helpen je er graag doorheen in 7 stappen. Let's go!

Stap 1: Bereken hoeveel laminaat je nodig hebt

Hoeveel planken laminaat heb je eigenlijk nodig? Voordat je überhaupt kunt gaan beginnen met leggen is de eerste stap om het aantal vierkante meters te bepalen. Meet de ruimte waar de laminaatvloer moet komen nauwkeurig op en geef deze afmetingen door als je bij ons in de winkel je nieuwe laminaatvloer uitzoekt. Je kunt ook het aantal vierkante meters invullen bij het artikel op onze website. Kun je je nieuwe laminaat meteen bestellen!

Stap 2: De juiste tools om laminaat te leggen

Vergis je niet, voor het leggen van je nieuwe laminaatvloer heb je meer nodig dan alleen laminaat en een potlood. Ben je een echte klusser met een schuur vol klusmateriaal, dan heb je waarschijnlijk alles wel in huis. Ben je dat niet, houd er dan rekening mee dat je de juiste tools in huis haalt om je laminaat te leggen. Denk bijvoorbeeld aan een:

  • Decoupeerzaag of cirkelsnijder om eventuele uitsparingen te maken
    Een laminaatsnijder of fijne zaag om het laminaat op maat te snijden of te zagen
  • Hamer om de planken strak tegen elkaar aan te tikken
  • Duimstok of rolmaat
  • Stanleymes

Tip: Heb je bepaald gereedschap niet zelf in de schuur liggen? Vaak kun je bij de bouwmarkt de duurdere machines huren. Of je kunt natuurlijk even navraag doen bij de buren. Dat scheelt in de kosten!

Stap 3: De juiste ondervloer voor laminaat

Met de juiste ondervloer heb je langer plezier van je laminaatvloer. Dat wil zeggen: hij blijft langer mooi en gaat langer mee. Zorg dat de ondervloer vochtdicht is om het laminaat tegen vocht te beschermen. Je ondervloer moet ook egaal zijn, maar dat spreekt voor zich. Om ervoor te zorgen dat warmte niet verloren gaat is het wijs om een ondervloer met een isolerende functie te kiezen. En wist je ook al dat laminaat heel goed met vloerverwarming samengaat? Laat je adviseren over de juiste ondervloer in onze winkels of vind hem gewoon online!

Stap 4: Laat je laminaat acclimatiseren

Laminaat en ondervloer? Check! Het juiste gereedschap? Dubbelcheck! Je handen beginnen te jeuken bij het zien van al die spullen in de gang. Je hebt je ingelezen en bent echt helemaal klaar voor deze klus. Waar wacht je nog op? 

‘Ho’, hoor ik een van onze stoffeerders roepen, ‘nog even in één ding erg houden’. Voordat je aan de slag gaat moet je nieuwe laminaat eerst 48 uur acclimatiseren. Natuurlijk begrijpen we dat je het liefst meteen begint (des te eerder kun je genieten van je nieuwe vloer, toch?), maar deze stap is echt essentieel voor het allermooiste eindresultaat. En dat heeft alles te maken met het materiaal waarvan laminaat is gemaakt: hout. 

Hout is een natuurproduct en bij uitstek gevoelig voor temperatuurwisselingen. Bij koud weer krimpt het en bij warm weer zet het juist iets uit. Voordat het bij jou thuis werd bezorgd, lag het op je te wachten in een groot magazijn met een veel lagere temperatuur. Wanneer je het meteen zou gaan leggen als het binnenkomt, moet het laminaat dus nog wennen aan de warmere temperatuur. Ga je dus meteen aan de slag? Dan loop je het risico dat het laminaat na een tijdje uit gaat zetten en je vloer bol gaat staan omdat het geen kant meer op kan. Zonde! 

Wat moet je dus wel doen? Leg je nieuwe laminaat alvast in de ruimte waar het gelegd gaat worden en laat het daar 48 uur liggen. Dan past het zich vast aan aan de omgevingstemperatuur en kun je met een gerust hart gaan leggen.


Stap 5: Bepaal de legrichting van je laminaat 

Eindelijk, we kunnen aan de slag! Met een grote glimlach op je gezicht en de eerste plank laminaat in de aanslag sta je klaar om te beginnen. Maar, vraag je je opeens af, in welke richting ga ik mijn laminaat eigenlijk leggen? Goede vraag, want dat maakt nogal wat uit!  

Voor het bepalen van de legrichting van je laminaat moet je altijd eerst kijken naar waar het licht vandaan komt in de ruimte. Dat is namelijk vaak de ideale legrichting van je laminaatvloer. De planken lijken door de lichtinval namelijk langer, wat zorgt voor een ruimtelijk gevoel.  
Een andere houvast voor het bepalen van de legrichting van je laminaatvloer is de langste muur: het laminaat leg je langs deze muur mee. Door met de lijn van je muur mee te leggen, lijkt je ruimte uiteindelijk langer dan hij eigenlijk is!  

En dan is er ook nog de looprichting. Je kunt je laminaat namelijk het beste in die richting leggen. Dat ziet er natuurlijker uit en het loopt ook nog eens lekkerder!  

Heb je de legrichting bepaald? Dan kunnen we beginnen! Begin in een hoek van de ruimte met het leggen van de eerste rij laminaatplanken. Vanuit daar werk je verder. 

Stap 6: Laminaat verspringen en hoekafwerking 

Begin de tweede baan die je legt met het afgezaagde deel van de laatste plank van de eerste baan. Volg je het nog? Kijk, zo verspringen de naden in de banen steeds onderling. En dat is precies wat je wilt voor het mooiste resultaat!  

Deurposten en leidingen zijn een uitdaging bij het leggen van een laminaatvloer, net als niet-haakse hoeken. Teken obstakels af met een profielaftaster, zo kun je er gemakkelijk omheen werken. Zorg wel voor voldoende speling van ongeveer 1 cm tussen het laminaat en de deurpost of leiding bijvoorbeeld. Een zwaaihaak biedt uitkomst bij het leggen van laminaat in niet-haakse hoeken. 

Stap 7: De plinten 

Wat een heerlijk gevoel. Met een trotse blik en je handen in je zij sta je te kijken naar het vakwerk dat je vandaag zelf geleverd hebt. Je hebt er hard voor moeten werken, maar het eindresultaat is schitterend! Van harte gefeliciteerd met je nieuwe vloer!  

Toch ben je nog niet helemaal klaar met deze klus. De mooiste laminaatvloeren werk je namelijk altijd netjes af met plinten. En hoewel we snappen dat je nu toch wel behoefte hebt om even met een lekker drankje onderuit te zakken, raden we je toch aan om niet te denken “dat komt morgen wel”. Dan zitten ze er volgend jaar nog niet op (herkenbaar?). En dat zou toch zonde zijn van die schitterende laminaatvloer die je met veel passie en plezier hebt gelegd! 


Via Roobol zijn er dus legio mogelijkheden om je interieur op te frissen, maar ook om het meteen klaar te maken voor de toekomst. Wanneer zien we jou in de winkel


Geschreven door Jaap

Adviseur
Jaap
Interieurvragen? Gratis advies

We nemen graag alle tijd om je advies te geven. Dat kan op afspraak in één van onze winkels, of vanuit huis.

Maak een afspraak