Alle inspiratie    |    Wooninspiratie    |    Woonstijlen    |    Woontips    |    Woontrends   

Kleur in huis brengen? 3 professionele interieurtips voor elke ruimte

Om kleur in huis te brengen hoeft u geen stylist of binnenhuisarchitect te zijn. Bent u benieuwd hoe u kleur toevoegt aan een ruimte zónder er een kermis van te maken? Wij hebben interieurtips voor u verzameld waarmee u íedere kamer naar een hoger niveau tilt!

 

Gebruik de “60-30-10”-regel voor kleur in huis

De “60-30-10”-regel is een beproefde methode om professioneel kleur in huis te brengen. Om deze regel toe te passen op uw interieur stelt u een kleurenpalet samen met een dominante kleur, een secundaire kleur en een accentkleur. De achterliggende gedachte is vervolgens dat de dominante kleur 60% van het interieur beslaat, de secundaire kleur 30% en de accentkleur 10%. Zo ontstaat er een gebalanceerde verdeling.

Vertaald naar een kamersetting kunt u de volgende indeling aanhouden:
- De muren beslaan 60% van de kamer
- De stoffering 30%
- Woonaccessoires of bloemstukken beslaan 10% 

Dit uitgangspunt wordt op grote schaal toegepast door interieurarchitecten, en is vaak ‘te ontdekken’ in woontijdschriften als de Residence en Eigen Huis & Interieur!

Kleur in huis brengen 01

 

Gebruik contrast om kleur in huis te brengen

Door contrasterende kleuren in huis te brengen creëert u een extra kleurrijk effect.  Kleurencombinaties die tegen elkaar afsteken springen namelijk extra in het oog. Door bijvoorbeeld contrasterende tafels of stoelen aan te schaffen kunt u de kleuraccenten uit uw muur, tapijt of gordijn ineens stukken uitbundiger laten lijken.

Kleur in huis brengen 02

Een kleurrijk interieur met een meer ingetogen uitstraling bereikt u door minder sterke contrasten in te zetten als basis. Denk hierbij bijvoorbeeld wit, beige en antraciet. Met kleurrijke accessoires kunt u de sfeer vervolgens eenvoudig weer aanpassen. 

Kleur in huis brengen 03

 

Breng kleur over vanuit andere ruimtes

Laat kleuren in verschillende ruimtes terugkomen voor een vloeiend effect. Kies hiervoor simpelweg een kleur uit de ene ruimte, en laat deze in meer of mindere mate weer terug komen in de ruimte die hierop volgt. Het groen van de tafel in de woonkamer kan bijvoorbeeld weer terugkomen in de staande lamp van de slaapkamer.

Kleur in huis brengen 04

 

Breng kleur aan in huis op basis van emotie

Kleuren wekken onbewust associaties op. Zo wordt rood geassocieerd met vuur, blauw met de lucht of de zee en groen met bomen. U kunt hierop inspelen met het kleurgebruik in uw woning. Vraag uzelf af welk gevoel u wilt opwekken in de betreffende kamer en ga voor kleuraccenten met woonaccessoires in de bijpassende kleur!  

Kleur in huis brengen 05

Kleur in huis brengen 06

< vorige pagina

 

 

Beelden: Toppoint, Desso en Bonaparte