Alle inspiratie    |    Wooninspiratie    |    Woonstijlen    |    Woontips    |    Woontrends   

Gordijnen opmeten

U wilt nieuwe gordijnen laten maken en natuurlijk moet dat netjes en vakkundig gebeuren. Dan bent u bij Roobol aan het goede adres; wij zorgen voor perfect op maat gemaakte gordijnen. Het enige wat u hoeft te doen, is het maatnemen. Dat is met onderstaande praktische tips wellicht makkelijker dan u denkt.

 

Zuiver meten

Gebruik voor het maatnemen geen linnen huishoudcentimeter, maar een duimstok of een rolmaat. Het beste kunt u meten met een rolmaat langer dan drie meter. Meet altijd twee keer om zeker te zijn van de juiste maten. U hoeft ons alleen de hoofdmaten op te geven, dus alleen de strakke hoogte en breedte.

Gordijnen opmeten sfeer

 

Waar u extra op moet letten

Houd rekening met uitstekende delen zoals een vensterbank of verwarming, zeker als de rails er nog niet hangt. Denk er in dat geval aan dat de rail breder moet zijn dan het raam. Minstens 20 cm aan beide zeiden, maar een rail over de volle breedte van de kamer kan natuurlijk ook. Als u gordijnen tot op de grond wilt, vergeet dan niet aan te geven of er op het moment van meten wel of geen vloerbedekking lag.

 

Het meten van de breedte

We gaan er vanuit dat de gordijnen over de gehele breedte van de tails komen. Dan moet u de lengte van de rail meten. Wilt u de gordijnen echter niet over de gehele breedte van de rails, geef dan de ‘strakke maat’ op van de breedte die u wenst.

- Gordijn als één geheel, noteer de strak gemeten totale breedte.
- Gordijnen in twee delen, noteer het strak gemeten linkerdeel en rechterdeel apart.

Gordijnen opmeten één deel

Gordijnen opmeten twee delen

 

Het meten van de hoogte

Het bepalen van de hoogte van uw gordijnen is afhankelijk van verschillende factoren. Hoe meet u de hoogte van de verschillende typen gordijnen?

- Gordijnen op een rail: Meet van de bovenkant van de rail tot op de grond of tot waar de gordijnen moeten komen.
- Gordijnen op roede: Meet van de onderkant van de ring tot op de grond of tot op de plaats waar de gordijnen moeten komen.
- Gordijnen met lussen op roede: Meet van de bovenkant van de roede tot op de grond of tot op de plaats waar de gordijnen moeten komen.
- Gordijnen met inslagringen op roede: Meet van de bovenkant van de roede tot op de grond of tot op de plaats waar de gordijnen moeten komen.

Meet de hoogte altijd op twee of drie plaatsen. Het plafond kan namelijk scheef lopen. Noteer de hoogtes van de linkerkant, in het midden en de rechterkant.

Gordijnen opmeten op rails

Gordijnen opmeten op roede

 

Uitrekenen van gordijnstof

Kom met de afmetingen naar één van onze winkels. Daar helpt onze medewerker u verder met de keuze voor een plooitype, stofsoort en het uitrekenen van de totale stof die u nodig heeft. 

Gordijnen opmeten sfeer 2

 

< vorige pagina

 

 

Beelden van: Boelaert & Moens, Bece en Vadain