Alle inspiratie    |    Wooninspiratie    |    Woonstijlen    |    Woontips    |    Woontrends   

Gordijnen en vitrages wassen

Het wassen van gordijnen en vitrages is meestal geen dagelijks werk. Daarom weten we vaak niet hoe we dit goed moeten aanpakken. Het is ook niet aan te raden om dit vaak te doen, maar soms is het goed om de gordijnen en vitrages weer eens lekker op te frissen. Ieder gordijn heeft daarbij een eigen wasvoorschrift. In dit artikel geven we tips hoe u uw gordijn of vitrage het beste kunt wassen en gaan we in op de betekenis van de wassymbolen.

Gordijnen en vitrages wassen 1

 

Gordijnen en vitrages laten wassen

Het beste kunt u uw gordijnen en vitrages door een specialist laten reinigen. Wanneer u gordijnen zelf gaat wassen, kan het gebeuren dat uw gordijn sterk is krimpt of verkleurt. Dat wilt u natuurlijk voorkomen! Het beste kunt u daarom met de gordijnen en het bijhorende wasvoorschrift naar een stomerij toe gaan. U bent dan zeker van een goede reiniging.

Gordijnen en vitrages wassen 2

 

Gordijnen en vitrages zelf wassen

Wanneer u toch liever zelf uw gordijnen en vitrages wilt wassen, kunt u gebruik maken van deze tips:

1. Verwijder altijd voor het wassen alle haakjes, loodjes, trekstangen en andere metalen voorwerpen. Deze kunnen uw wasmachine of uw gordijn namelijk beschadigen tijdens het wassen.

2. Doe de wasmachine nooit te vol. Wanneer de wasmachine te vol is zal het gordijn niet goed gewassen worden en valt het resultaat tegen.

3. Moet uw gordijn of vitrage met de hand gewassen worden, laat dan uw bad vollopen met water en voeg er een mild wasmiddel aan toe. Leg de gordijnen in het bad en laat ze enige tijd weken. Niet te lang, anders krijgt u mogelijk kleurverschil. 

4. Was uw gordijnen altijd volgens de meegegeven wasvoorschriften. Let daarbij goed op de maximum temperatuur die staat aangegeven op het wasvoorschrift.

5. Elk gordijn kan iets krimpen. Houd daarom rekening met de krimptolerantie van de gordijnstof. Ook dit staat vermeldt op het wasvoorschrift.

6. Hang direct na het wassen uw gordijn of vitrage goed uit. Gordijnen of vitrages mag u nooit uitwringen of boenen met een borstel.

7. Na het drogen kunnen er nog kreuken in het gordijn zitten. U hoeft dan niet meteen gaan strijken, want een gordijnstof is vaak behandeld met een kreukvrije finish. U kunt uw gordijn gewoon ophangen. Na een aantal weken zal het gordijn zichzelf weer hebben hersteld van alle kreuk.

8. Pas op met het strijken van gordijnen. Strijk nooit warmer dan aangegeven op het wasvoorschrift.

 

Gordijnen en vitrages wassen 3

 

Betekenis van wassymbolen

Op onze website en in de wasvoorschriften komt u een aantal wassymbolen tegen. We geven u een korte uitleg van de symbolen. Voor een specifieke uitleg kunt u contact opnemen met één van onze adviseurs in onze winkels.

Wassymbool 1Dit symbool is het wassymbool. Het getal in de tobbe geeft het maximum aantal graden aan. De streep onder het symbool geeft aan dat u uw gordijn met het anti-kreukprogramma moet wassen. Een symbool zonder streep betekent dat u uw gordijn gewoon met een standaard programma kunt wassen.

Wassymbool 1Dit symbool is het symbool voor het strijken van uw gordijnen of vitrages. De stip geeft aan hoe warm er gestreken kan worden. Eén stip is lauw strijken, twee stippen is warm strijken en drie stippen geeft aan dat het gordijn heet gestreken kan worden. Wanneer dit symbool afgebeeld wordt met een kruis er door, mag uw gordijn of vitrage niet gestreken worden.

Wassymbool 1Dit symbool staat voor het drogen in de droogtrommel. In de meeste gevallen is dit niet mogelijk. Wanneer drogen in een droger niet mogelijk is, staat er een kruis door het symbool.


Wassymbool 1Dit symbool staat voor het bleken. Gordijnen en vitrages mag u nooit bleken. Dit kunt u herkennen aan het kruis door het symbool.

 

Wassymbool 1Dit is het symbool voor de stomerij. De stomerij beschikt over voldoende informatie wanneer u dit symbool meegeeft met uw gordijnen of vitrages.

 

Gordijnen en vitrages wassen 4

 

< vorige pagina

 

 

Beelden van: Vadain