Alle inspiratie    |    Wooninspiratie    |    Woonstijlen    |    Woontips    |    Woontrends   

Drie tips voor het kiezen van uw kleur vloer

Bij het kopen van een nieuwe woning erven de meeste mensen de vloer van de voorganger. Echter, als u net bent verhuisd of als u overweegt om een nieuwe vloer in uw woning te plaatsen, kan de keuze tussen verschillende soorten vloeren best overweldigend zijn. Wij geven u dan ook graag enkele tips voor extra houvast!

 

Tip 1: Neem bij het kiezen van een kleur vloer de grootte van de kamer mee

De kleur van de vloer heeft een grote invloed op de beleving van ruimte in de kamer. Als u een grote, open ruimte hebt zou u kunnen overwegen om donkere kleuren of donkere houtsoorten te gebruiken. Warme, donkere kleuren zorgen er namelijk voor dat grote ruimtes als wat kleiner en gezelliger beleefd worden. Voorbeelden van mooie warme vloerkleuren zijn donkerbruine laminaatvloeren, donkergrijs of antraciet pvc-vloeren en antraciet of zwart tapijt. Aan de andere kant zorgen lichte, natuurlijke kleuren voor een ruimtelijkere belevenis van de kamer. Voor een kleine kamer zouden dus lichte vloersoorten overwogen kunnen worden. Dit geldt ook voor kamers met een laag plafond, omdat lichte vloeren de kamer ruimtelijker laten lijken. Goede voorbeelden van mooie lichte vloerkleuren zijn whitewash parket, beige vinyl-vloeren en whitewash pvc-vloeren.

 

Kleur vloer kiezen - donkere vloer


Tip 2: Van donker naar licht

Gebruik in verhouding donkere kleuren voor de vloer, medium kleuren voor de muren en een lichte kleur voor het plafond. De reden hiervoor is dat dit de natuurlijke kleuren van buiten imiteert. Vaak zijn kleuren van de grond donkerder van kleur, bomen en gebouwen hebben een medium kleur en de lucht is licht van kleur. Natuurlijk zijn er prachtige woondesigns die van dit idee afwijken, maar deze regel is een veilige tactiek bij het kiezen van een vloer. Deze tip wordt door interieurdesigners vaak als vuistregel aangehouden. In de onderstaande afbeelding ziet u hoe met toepassing van de donker-medium-licht regel een natuurlijke balans van kleuren ontstaat.

 

Kleur vloer kiezen - van donker naar licht

 

Tip 3: Match uw vloer met de rest van de kamer

Dit is een tip die nogal vanzelfsprekend is, maar vaak over het hoofd wordt gezien. Bij het verhuizen naar een nieuwe woning worden vloeren nog weleens gekozen op basis van een lege kamer. De muren en het plafond kunnen een andere kleur krijgen, en de kamer zal worden gevuld met interieur. Zorg bij het uitzoeken van uw vloer dat de meubels en de vloer niet van hetzelfde soort hout zijn, maar zorg voor een natuurlijk contrast. Wanneer u een medium kleur houten tafel heeft en een medium kleur vloer, dan kunt u deze kleuren opbreken met een andere kleur stoelen. Zie onderstaand voorbeeld.

 

Kleur vloer kiezen - match met de rest

 

Samengevat

Over het algemeen zorgen lichte vloerkleuren ervoor dat uw meubels wat meer opvallen. Donkere vloerkleuren vallen van zichzelf meer op, waardoor de aandacht meer naar de vloer dan naar de meubels gaat. Ten slotte heeft de lichtinval in uw woning een grote invloed op hoe de vloerkleur uitvalt. Bij veel lichtinval, bijvoorbeeld als u grote ramen heeft die tot de vloer reiken, zullen donkere kleuren vloer veel beter tot hun recht komen. Hou hier dus rekening mee bij het kiezen van uw vloerkleur.

 

< vorige pagina

 

 

Beelden van: Quickstep, Forbo Flooring en Cotap